Тази статия е споделена от Greek Boston in Greek Cooking
https://www.greekboston.com/cooking/herbs-spices/
В Гърция не можете да отидете много далеч, без да се сблъскате с миризмата на готвено. Гръцката храна е проста и изкусно ароматизирана с билки и подправки, които се комбинират по неочаквани начини. Канела ароматизира популярно ястие с пилешко месо. Мента е тайната съставка на долмадес или пълнени лозови листа. Популярният гръцки великденски хляб цуреки не би бил същият без махлеб - подправка, която придава на този хляб уникален вкус.
Повечето хора отглеждат билки в саксии или се грижат за добре използвани билкови градини. Тези аромати са толкова високо ценени, че при едно посещение в дома на някой в Гърция може да се приберете у дома с връзки пресни билки в ръце - скъп подарък от семейството. Не, гръцката кухня просто няма да е същата без тези подправки.
Ето и някои от най-популярните.
Риган
Риганът, или "ригани", е може би най-популярната подправка, използвана в гръцката кухня. В Гърция използваният сорт риган се нарича Origanum vulgare и има малко по-различен вкус от ригана, който се среща на други места. Той се използва и в голяма част от всички гръцки ястия, като например доматени сосове, супи, салати, ястия с боб и за овкусяване на месо. Легендата разказва, че билката е създадена от Афродита и символизира щастието и радостта.
Бахар
Бахарът придава на месото екзотичен, пикантен вкус. Използва се и в десерти като баклава и катафи. Можете да закупите сушени плодове и да ги смелите сами или да ги купите вече стрити на прах.
Канела
Канелата е основна съставка както в солената кухня, така и при десертите. Тя се използва с пилешко и агнешко месо, а също така е основна съставка в стифадо - ястие, което традиционно се приготвя със заек. Тя е и основната подправка в десерти като баклава и ризоголо или оризов пудинг.
Копър
За копъра се използват както листата, така и семената. Семената често се използват в хляба и за овкусяване на месо. Листата се съчетават добре със сос avgolemono, за овкусяване на салати и с tzatziki - дип от краставици и кисело мляко. В общностите по крайбрежието копърът често се използва при приготвянето на риба.
Махлеб
Без махлеб, уникална сладка подправка, гръцкият великденски хляб просто няма да има същия вкус. Ако живеете извън Гърция, си струва да го откриете само заради това ястие!
Мента
В гръцката кухня ментата се използва предимно в пикантни храни като кюфтета и пълнени гроздови листа. Тя също така редовно се пие като релаксиращ билков чай, в който хората се кълнат при разстроен стомах.
Магданоз
Пресният магданоз също се използва постоянно, особено като гарнитура и за гарниране на салати. Той е и главната съставка на майданосалата - прясна магданозена паста, която е много вкусна като предястие.
Пипер
В повечето гръцки кухни има мелница за черен пипер, в която се смила пресен пипер. Повечето ястия включват поне щипка цитрус. Въпреки че гръцката кухня не е пикантна, пиперът е високо ценен заради уникалната си тръпка. Той е естествена част от кухнята!
Шафран
Тъй като шафранът се отглежда в Гърция, той е сравнително евтина подправка и затова се използва в различни ястия. Най-често се използва в ястия с ориз. Шафранът обаче може да се появи във всичко - от супи до ястия с морски дарове.
Въпреки че има много билки и подправки, всяко семейство има свои собствени уникални начини за комбиниране на съставките. В Гърция също има регионални различия. Въпреки че гръцката кухня е доста сходна в цялата страна, готвачите се фокусират върху това, което е налично на място, което може да повлияе на начина на овкусяване.